blogpost

Fem gode grunner til å bli hjemme

Lars Ebbesen
Read my Lips - AntArt

Men hvem skal vanne blomstene?


Disse sidene er skapt av en liten gjeng fra Snåsa som kanskje er skrudd sammen litt annerledes. Snåsa ligger jo (sist vi sjekket) et godt stykke fra ’Silicon Valley’ – verdens data mekka. Så hva får en gjeng fra disse kanter til å utfordre verden?

Grunnene kan nok være mange, men det som er sikkert er at de ikke er gått i den vanlige fella og sett problemer det det er mulig. For det er ingen tvil om at både i jobb og på tur har mennesket veldig lett for å ta det enkleste valget: Finne en unnskyldning og la være…

 

Men hvem skal vanne blomstene?

Nå skal vi ikke belære verden med hva denne gjengen har gjort så fantastisk og hvor mye de har måttet forsake og stått på for å lykkes. Tvert imot!

Her følger noen eksempler på unnskyldninger du kan bruke for ikke å sette seg et spennende mål.

 

 

1 - Det er kaldt, det er slitsomt, de andre er bedre trent

La det være helt klart, kulde er overvurdert. Med riktige klær i forhold til aktiviteten er det bare i ekstreme tilfeller kulde er plagsomt. Og det er lettere å kle på seg i kulda enn å gå ut av sitt gode skinn i varmen.

Så vil mange føle at de aldri er godt nok trent, de andre er alltid bedre. Det er en feilbedømming. Riktignok bør du ikke komme rett fra sofaen, men vanlig hytte-til-hytte-kondisjon fra fjellet holder i de fleste tilfeller. Og i tynn luft jevnes forskjellene ut, da er det et godt hode som gjelder. Det tror de fleste at de har…

I tillegg kommer det at den som ’tar det best med ro’, ikke stresser og bare koser seg får den fineste turen.

 

2 - Hvordan går du på do?

Dette er det aller enkleste. Det gjøres akkurat som hjemme, bare mye raskere. Og det finnes alltid en busk eller en stein, en snømur – eller en medbragt do.

 

3 - Ligge i telt uten dusjmuligheter

Da Nansen skulle krysse Grønlandsisen i 1888 hadde heller ikke han ligget i telt.

Mange tror telt er kaldt, ubekvemt, trangt, skittent – i det hele tatt. Trangt kan det nok være, men sjelden særlig kaldt. De fleste sover som barn fra første natt.

Det blir ingen morgendusj, men det er bare på forhånd det er et problem. På tur tenker du ikke på det, det føles naturlig. Og for et par generasjoner siden var det naturlig, den gang lørdag het laugardag. Gleden over den første dusjen etterpå er ett av turens høydepunkter.

 

4 - Det er dyrt  – eller er det?

Sammenliknet med restplasser til Syden, er det dyrt. Men sammenlikner du med en annen eksotisk reise til fjerne strøk, er det ikke dyrt. Mange turer kan du organisere selv for 20-30.000 kroner. Ti, tyve tusen mer dersom det er en ferdig arrangert tur med norsk guide. Mye penger, men til gjengjeld kan det forandre ditt liv. Til det bedre.

Og en ting til; Bryter du det ned i pris / dag er en eventyr- / ekspedisjonstur en klar vinner. Ofte varer de lengre, fra 12 til 24 og oppad til 60 dager. I tillegg må du forberede, glede og trene i lang tid på forhånd, og etter at du kommer hjem druknet ikke denne ’ferien’ i alle de andre men du husker den helt klart – livet ut.

Se heller på det som en investering!

 

5 - Du får ikke lov hjemme, har ikke nok ferie

En hovedregel for en fin tur er at du har det bra hjemme, ingen tur må bli en flukt, så pass på at hjemmefronten er like aktiv som turfronten.

Enda mer bekymret er folk for jobben. Det er alltid et møte du går glipp av, og de færreste tør å be om ekstra ferie, selv om det er uten lønn. Sannheten er at sjefer og kolleger vil misunne deg, og så snart du er hjemme har de glemt fraværet. At du har vært på høye fjell eller hvite vidder derimot, det husker de for alltid. Du er en liten helt ...

Det er til å bære.

 

 

Hvorfor tipser vi deg om disse geniale unnskyldningene? Jo, på samme måte som vi beskytter våre forretningshemmeligheter prøver vi å holde på en annen hemmelighet vi har erfart; nemlig hvor fantastisk en even-tur er. Ikke bare samler vi opp ting å snakke om på gamlehjemmet (for disse turene varer livet ut), disse turene  får klokka til å ga saktere, tiden står stille, vi blir bedre uthvilt og føler oss sterkere enn etter noen sydentur, og kropp og sjel frydet seg over bedre form og et (i hvert fall for en stund) sunnere liv! –

Men ikke si det til noen! For da står vi frem så mye bedre! He he – vi sender et kort…

Kommentarer


62°2′6″N 9°28′3″E

I korte trekk

Unnskyldninger:

Om du har litt lyst til å sette deg et vilt mål men er usikker på om du får til unnskyldningene kan det være godt å trene litt. Unn deg selv en fridag, men ikke test det ut på familien (forhåpentligvis skal du ha dem hele livet), prøv på arbeidsgiveren først...


Nyttige fakta

Her er en unnskyldningsbørs:

God: Fordi jeg fortjener det!

God: Spillet golf med en viktig kunde!

God: Har kramper!

God: Jobber hjemmefra

 

 

Dårlig: Er trøtt

Dårlig: Finner ikke bilnøklene

Dårlig: Det er et dødsfall i familien

Dårlig: Finner ikke valglokalet

Dårlig: Bikkja er sjuk


Relevante poster