blogpost

Ekstreme mål

Lars Ebbesen
Lars Ebbesen

Norsk Navigasjon elsker unike geografiske posisjoner, og vi elsker å jobbe med de beste.


For oss ble det en helt naturlig det av vårt Sydpolprosjekt å få Børge Ousland på laget. I alle årene frem til vi sto på 90° Syd var han en utrolig inspirasjon, pådriver, coach, trener og samlende guide. Gjennom hans utrolige eskapader fikk vi innsyn i viljestyrke, målsetting og gjennomføringskraft som vi har hatt enorm glede av både profesjonelt - og på turen vår.

Men noe av det viktigste vi lærte, var at Børge er en ekte og lykkelig turmann. Om vi klarer å få noe av hans entusiasme og glede over i vår jobb vil vi komme enda lengre…

Prosjekt ekstreme mål:

I 2011 nådde Norsk Navigasjon Sydpolen, et unikt historisk, geografisk og fysisk mål. 90°Syd ligger ca 2800 moh på verdens mest isolerte, høyeste, kaldeste og mest forblåste kontinent. Hit kommer du ikke uten en meget sterk visjon og masse viljestyrke.

 

Seven Summits:

 • Puncak Jaja (4.884 moh) kalles også Carstenz Pyramid og ligger på det Australske kontinent. Det er det laveste men regnes som det mest mystiske og eksotiske av de syv fjellene. Det stiger rett opp av den Indonesiskes jungelen og er en utfordring både pga av sin svært avsides beliggenhet, men også fordi det byr på en teknisk utfordring.
   
 • Mount Vinson i Antarktis byr på en helt annen utfordring der det ligger på verdens minst tilgjengelige kontinent. Med sine 4.892 moh er det ikke spesielt høyt. Men det lave atmosfæriske trykket nær Sydpolen gir det en mye høyere relativ høyde sammenliknet med høyder ved Ekvator. Men først og fremst er det det intense kulda, vinden og den veldig korte sesongen som gjør dette til et av de minst bestegne av de Syv Toppene.
   
 • Elbrus (5.642 moh) er regnet som Europas høyeste fjell selv om det har vært en del diskusjon om akkurat hvor grensen mellom Europa og Asia går. Det ligger i fantastisk flotte Kaukasus, og er en ren is og snøtopp! Men i tillegg ligger det mellom Svartehavet og Det Kaspiske hav, så man må være klar for raske og dramatiske væromslag!
   
 • Kilimanjaro (5.895 moh) er kanskje verdens mest berømte fjell som det uten tvil er flest som drømmer seg opp på. Men denne frittstående Afrikanske perlen er mer enn en utfordring. Dette er et fjell hvor de fleste blir bitt av stor-fjell basillen. For turen er utrolig vakkert og variert der den tråkler seg opp alle klodens klimasoner fra tørt sletteland, via regnskog, gjennom månelandskap og opp til den forjettede snøen på Kilimanjaro!
   
 • Mount McKinley (også kalt Denali) tar oss over seks turen meter (6.194 moh) og toppen av det Nordamerikanske kontinent! Her er man ikke bare i det eksotiske og grisgrendte Alaska, her er man i skikkelig villmark. Dette fjellet er en fantastisk utfordring med ski, stemjern, tau, masse snø og regnes som det nest vanskeligste av de syv. Her får man virkelig smaken på store turer og får prøve tunge etapper, store stormer og grensesprengende lykke over å være på tur!
   
 • Aconcagua (6.961 moh) ligger i verdens lengste fjellkjede, Andesfjellene. Ikke bare er det lykke å reise fra vinter Norge til Sør-Amerika og Argentina med sin myke sommervarme, all sin naturprakt og utallige kulinariske høydepunkter. Dette er en eksamen av et stort fjell og kalles den lille 8-tusen meteren. Her lærer man seg livet på ekspedisjon; tålmodighet, akklimatisering, bære opp og ned, strategi, værvinduer – og tålmodighet. Et knallhard toppstøt gir deg svaret på om du har i deg det som trengs…
   
 • Mt Everest (8.8848 moh) og klart verdens høyeste fjell. Bare å se det er stort. Klatre det enormt. Dette er et mål så fullt av historikk, dramatikk, tragedie og bragder at alle må forholde seg til det. Grensen mellom Nepal og Tibet går over toppen og med en skog av fjellgiganter rundt seg gir utsynet fra denne Dronningen virkelig følelsen av å være på toppen av verden.
   
 • Utfordringen for å nå dit er kolossal, men dette er en de forsøkene man gjør i livet som definere deg for livet! Man drar ikke hit om man ikke virkelig vil (noe).

Kommentarer


Nyttige fakta

Børge Ousland er en av vår tid største polfarer. Hans unike og bred erfaring ble benyttet for å sette Sydpolen på agendaen og som Coach dra nytte av det på det personlige, det forretningsmessige og det fysiske plan. Børge skal være arrangør og mentor for prosjektet Everest 2018.

 

Lars Ebbesen er en av vår tids markerte eventyrer. Har «globetrottet» og vært på ekspedisjoner på alle verdens 7 kontinenter i tillegg til det 8. – om man regner med Polhavet. Han var en av gründerne som startet Hvitserk, men er i dag partner med Børge Ousland. Lars skal være prosjektleder for prosjektet Everest 2018.


Relevante poster