blogpost

Klestips

Lars Ebbesen
Lars Ebbesen

Klær og utstyr er en diger del av en tur. Godt utstyr betyr at du ikke fryser og har det bra!


Klær og utstyr er en diger del av en tur. Godt utstyr betyr at du ikke fryser og har det bra – og det vil igjen øke turopplevelsen enormt. For det å fryse, bli svett, vært våt, få gnagsår, bli solbrent eller ligge vondt er egentlig ikke lov. Drar vi på tur – så er det for å gjøre maks ut av det og gi kropp og sjel en skikkelig «høydare»!

Men hvordan kle seg?

Det finnes ingen 100% fasit. Grunnen er at alle er forskjellige, noen fryser mer enn andre, noen svetter mer, noen er veldig aktive og noen er yngre enn andre. De som kjenner seg selv godt vil vite hva som passer dem best. Men ikke la de som har vært mye på tur forvirre deg. Spør om fakta ikke om følelsesladde råd.

Nå det er sagt, gjelder det en del greie regler. Og det utrolig er at det er ikke langt fra at det du bruker på Sydpolen også vil fungere på Kilimanjaro og de fleste andre steder. Det er ofte bruken, kombinasjonen og forståelsen av det du har som er viktig.

Bilde Bildetekst
Man må ikke reise pga sola! - Lars E
Pels er ikke tingen i LA, men fantastisk på vidda - Knut B
Kulda kan gå gjennom marg og bein - Per A
Alt kler den smukke, men denne blir nok litt tett - Lars E
Asiatiske bleier, eller manglen på sådanne - Lars E
Man får ikke gnagsår i sandaler, så kjøp ikke trange sko - Lars E

Føttene

Joda, mammas formaninger gjelder enda: Å være tørr og varm på føttene er viktigst! Er det noe du bør kjøpe nytt før en tur så er det sokker. Ha alltid tørre, tykke, gode sokker parat. Gjerne ull. Helst en blanding. Helt klart med tykke, tette strikkeløker – tante Agathas gamle hjemmestrikkede med litt flat hæl bør bli hjemme…

Det er også lurt med et tynnere par, da gjerne ren ull.

Ta med et par til å gå i, et par for kvelden og i soveposen og et reservepar. Dette siste prøver du å spare til toppdagen. Det er også veldig viktig å ha veldig ferske sokker om du skal gå (raskt) ut av et fjell, for da belastes ofte føttene mye mer enn ellers på et fjell hvor man kun rusler oppover.

 

Sko

Her er det fantastisk mye bra – og kult. Men husk at føttene er de som gjør all jobben på tur, så pass på at sko og støvler passer din fot. Myke støvler er varme fordi foten får mer bevegelse, stivere støvler er varme fordi de er tykkere og bedre isolert. Å velge er ikke lett, men ta en med god støtte, det sparer du faktisk mye krefter på. Bruk hodet og kjøp de du får brukt mest.

Men, det er viktig ikke å kjøpe passe, eller for smått. Du får ikke gnagsår fordi skoene er for store… Dessuten er det varmere med luft i skoene og at du kan «sprelle» med tærne. Er du redd for at de er for store så ta med en såle eller ekstra sokker. Foten din vil digge begge deler. – Husk at tur ikke er løping, det ar vandring, veldig ofte rolig vandring – selv om man i norske fjell ofte gå som man hadde F••••• i hælene!

 

Hendene

Disse stilkene man kaller fingre er topp til å fingre (!) med, men kulde er de ikke laget for. Heldigvis finnes masse bra for å holde dem varme. Det optimale er (på tur) å ha med seg 3 lag: et par (liner) vanter lag som er flortynne. Disse kan du ha på selv når du spiser samt at de beskytter mot sol når du går med staver.

Det neste laget bør være fleece eller ull og det ytterste en vindvott, eller eventuelt en dunvott - om du vil være helt sikker.

Yttervotter kommer ofte i inner-/yttersett. Sammen med det tynne settet vil det være lett å bruke alle 3 i forskjellige kombinasjoner så du er dekket alle varme-/kuldesituasjoner.

Det er viktig å ikke bli for varm så du svetter i vottene. Da tar det ikke så lang tid for kulda kommer.

 

Undertøy: Å være tørr er viktigst

De fleste turer på store fjell går gjennom mange klimasoner og med store sprang i temperatur. Derfor er undertøy veldig viktig.

Vi foretrekker netting innerst, og da helst syntetisk netting. Grunnen er at syntetisk garn ikke suger opp fukt (slik som «levende» fibre i ull). Hullene i nettingen gjør at du vil ha store mengder luft helt innerst ved huden. Denne luften som fanges i hullene både isolere, ventilerer og hjelper til å få fukten ut og bort fra kroppen. Dermed vil du alltid ha en tørrere følelse. Og du sparer mye krefter på at huden ikke skal (avsette varme for å) tørke det innerste plagget.

Netting er perfekt for hele turen, men når du kommer oppover trenger du et lag til for å ha utenpå nettingen. Her er det to veier å gå. Ren ull, og nå finnes det fantastisk mye deilig ull, eller plagg som er en blanding av ull og syntetfiber. Begge deler er veldig komfortabelt, de fleste går for ull, men blandingsproduktene tørker raskere – og for noen er det avgjørende.

Ved å legge disse over nettingen vil du finne at nettingen øker effekten på det andre laget pga. all luften. Med en slik kombinasjon er du klar for så og si alt!

 

Mellomlaget

Du trenger egentlig ikke noe mellomlag. Men her kommer slik som for eksempel et fleecejakke inn. Den vil du nok bruke sjelden mens du går, men den kan være fin å reise i, bruke i teltet og kanskje på kveldene. Er det en vindstopper-type du har så kan den også brukes til å gå med, så kan skalljakka ligge i sekken et par dager til.

 

Skall-laget

Inn under her kommer anorakker, jakker, bukser og stoffer som Gore-Tex, bomull og mikrofiber.

Ytterlagets fremste funksjon er å stoppe vind. Vind er fiende nr 1. De neste er regn, fukt, snø etc..

Dette er et viktig plagg. Mange har sikkert en kul, gammel og slitt bomullsvindjakke. Den er bra i marka og for turer rundt hytta, men det er dumt å risikere en tur med den.

 • En jakke/bukse bør være av nyere slaget og ikke vasket for mange ganger (uten at den er re-impregnert).
 • Den bør også ha en stor og god hette. Har du trang hette og sekk eller sæler på, får du fort stiv nakke. Og det skal vi ikke ha – i alle fall ikke i høyden!
 • Det må være gode ventilerings-/luftemuligheter. Det heter seg riktignok at Gore-Tex puster, men den holder ikke. Du må slippe ut overskuddsvarme og fukt via glidelåser under armene, åpne nettinglommer og andre steder. Langbuksene bør ha glidelås i siden og helst helt ovenfra – det gjør det enklere og raskere å ventilere – og ikke minst å gå på do.

 

Når det gjelder valg av jakker og bukse liker vi ikke gi for eksakte råd. Dette er veldig dyre plagg, og du MÅ like det du kjøper, da blir det jo også mye mer brukt.

Men noen hint kan vi komme med:

 • Skal du på en lang polar skitur bør jakken vær så lang som mulig.
 • Skal du på vandring eller klatretur velger du en kort jakke (kalt klatre-jakke).
 • Skal du på super kalde turer er det en fordel med lommer på utsiden.
 • Skal du trekke pulk bør det ikke være for mye «ræl» rundt hoftepartiet.
 • Pass på at lommene er romslige og lette å komme inn i.
 • Vanntette glidelåser under armene er ofte vriene å få opp mens man går.

 

Når det gjelder bukse så liker vi best de høye med sæler. Da blir det mindre beltekollisjon rundt livet og du stenger ikke ben- og skrittvarme med en stramt liv. Bedre med et løst liv og sæler. Dessuten, når du velger en kort jakke er det bedre å sikre seg i tilfelle vind med en høy bukse som går godt oppunder.

 

Dunjakken

Av en eller annen uforståelig grunn er ikke Norge et dun-land. Men du bør ha en. Denne skal passe på at du aldri fryser. For det er det dummeste for både restitusjon, akklimatisering og ikke minst opplevelsen. Har du en god dunjakke garanterer vi at du kommer til å bruke den mye mer enn du kan ane.

Velg en modell som er lett, varm og allsidig, som du samtidig kan pakke sammen til en liten ball. Investerer du i godt dun vil en mellommodell være nesten like varm som en diger ekspedisjons jakke.

 

Men det finnes enda et herlig dunplagg: Dunvesten! For kalde turer, eller om du er usikker på om turen er noe for frysepinnen deg, er dette løsningen.

Er du i tvil tar du den på. Og den varmer fantastisk uten å hemme vandring. Blir det for varmt, åpner du den og så flagrer den bak på ryggen uten å sjenere eller varme! – Her har fleecejakken er grusom konkurrent.

 

 

Hodet

Her kan du på de fleste turer bruke din egen lue. Har du en bra hette vil mye fungere under den. Du må jo gjerne ta med en vindtett pøs (Bjørnefitta), men de kan fort bli for varmt på en vandring.

Skal vi komme med et tips så er f eks en (brynje) balaklava veldig allsidig, både som lue, balaklava, nattlue, skjerf, ansiktsmaske etc. etc. Sammen med strikkeluen din og hetta vil du være klar for det meste.

Husk noe for solen. En baseball cap er jo vanlig, og alle føler seg veldig kule med dem. Men den stopper ikke nakken fra å bli solbrent, og heller ikke ørene – om du ikke har masse hår, da. Det kan være en bedre idé med en god gammeldags solhatt, eller fiskehatt med brem rundt det hele  – en slik Snusmumriken bruker.

 

Soveposen

Det er rart så mange frykter soveposen! Men i virkeligheten er det selve luksusen på tur!

Så dette er et viktig lag. På tur skal man være varm på natten. Man skal kose seg og sove som et spedbarn! Hvile er utrolig viktig for å maksimere opplevelsen, ytevennen og – humøret…

På de fleste turer kan du bruke dun, og en god dunpose er nok til å lage turelskere av selv de mest urbane av oss. Regelen er; ikke for stor pose og ha minst mulig på deg når du er nede i. Jo tettere huden din er mot posen, jo mer varme får den gitt deg. Tar du på deg masse, skyver du den lengre vekk og du blir kaldere. Er du usikker på kulda blir du varmere av å ha ande ting oppå posen i stedet for på deg inni.

 • Velg helst en dunpose, de er både lettere, varmere og deiligere og fungerer på de fleste fjell og vandringer.
 • Men husk, våt dun er null verd. Så er det muligheter for en fuktig tur, velger du Primaloft eller annet syntetisk materiale.
 • Velg en pose som er god og varm for det du skal ut på, men har glidelås som gjør det mulig å lufte.
 • Når det gjelder underlag er det like viktig. Gå for et oppblåsbart, minst 5cm tykt. Her finnes en skog av muligheter. Skal du på mye tur er det bare å inversere.
 • Alternativet er ikke-oppblåsbare underlag som Ridge-Rest, men da trenger du 2 stk.
 • Et tredje valg er en Ridge-Rest og et kort oppblåsbart. Litt feigt, men det dekker deg om du skulle være så uheldig å punktere.

 

Sekken

Dette er også viktig. Men her er det alternativer avhengig av turen:

Turer hvor man bruker lokale som bærer, trenger du bare en lett 35 liters sekk. Den kan brukes til mye: turen (selvfølgelig), på flyet, til trening etc etc

 • Den skal være lett og sitter godt (mange har herre/dame modeller).
 • Den bør tåle noe nedbør.
 • Den bør være lett å komme ned i, som for eksempel med en lang glidelås i siden. Det er ikke morsomt å rote og lete i mørket på et toppstøt…

 

På turer hvor du skal bære (en del) selv trenger du en stor (les diger) sekk. At den passer ryggen din sier seg selv, men vekt er viktig, den bør være på 100 liter eller mer og ha gode muligheter for å feste remmer og ha ting på utsiden. Du vil bli forbauset hvor mye man må bære med seg ned fra for eksempel Aconcagua.

 

Resten

Det fine med ture er at det ikke er grenser for hvor mye morsomt «stæsh» man kan kjøpe. Noe er viktig, noe er morsomt og noe er herlig sludder.

 • Men av viktige ting kan nevnes: Buff, gå-staver, drikkflasker, termos, medisin, klokke, kamera, hodelykt, dagbok, etc.
 • Morsomme er mer iPod, GoPro, bok, GPS (kan være viktig), høydemåler, puls-oksygenmåler (kan også være bra), etc. etc.
 • Herlig sludder er pulsbelte, iPad, mobiltelefon, App-er, overraskelse til alle de andre, en liten flaske Gammeldansk, ballonger og hatter til et bursdagsbarn, en lite sylinder med et brev du kan gjemme langs ruten, etc. etc.

 

Mye moro venter!

Kommentarer


Relevante poster